Stolt jämställdhetssponsor för Piteå Dam

Piteå IF Dam tog hem SM-guld 2018. Inför säsongen 2019 lyser ett nytt sponsornamn på matchtröjor och sponsorskärmar – Norra. I ett nyskrivet treårs-avtal har guldmästarna och Norra inlett ett samarbete där Norra bidrar ekonomiskt för att elitlaget ska kunna satsa på det som de är bäst på – spela fotboll på högsta nivå.

Datum: 2019-05-06

Norra är en långsiktig sponsor och det är viktigt för oss att ha den ekonomiska tryggheten inför varje säsong. Sen är det också härligt att ha en sponsor på riksnivå och inte bara samarbetspartners från trakten, säger Håkan Linneruth, klubbchef och marknadsansvarig för Piteå IF Dam.

Norra sponsrar jämställt
Sedan 2013 har Norra sponsrat utifrån en jämställdhetspolicy och kraven på samarbetspartnern är att de ska vara i samklang med Norras värdegrund och image. Jämställdhetsperspektiv är oerhört centralt i sponsringenavtalen och Norra har sin utgångspunkt i regeringens jämställdhetspolitik samt i ett avtal med stiftelsen FairPay Foundation.  Piteå IF Dam och Norra möts i värdegrunden och en strävan i att vara en positiv kraft i samhället. Mottot är att kvinnor och män ska ha lika förutsättningar inom såväl arbetsliv som idrottsliv.  

Norras sponsringspolicy gör oss till en attraktiv samarbetspartner för många föreningar, däribland Piteå IF Dam. Även om Norra inte lägger stora summor på sponsring så ger samarbetet med oss ofta en push och en motivation till föreningar att ännu mer aktivt vara med och förändra den rådande situationen där kvinnor och män får inte samma förutsättningar även om de gör samma insats, säger Ulrica Winberg-Jonsson, kommunikationschef på Norra.

Stora skillnader på lön
I nuläget är Allsvenskans löner inom fotbollen varken rättvis eller jämlik. Män tjänar i genomsnitt 104 319 kronor i månaden i jämförelse med kvinnorna som får ut 10 193 kronor för samma jobb och insats.

En spelar i Piteå IF Dam gör mellan den 15 jan till slutet av november cirka:
•    250 fotbollsträningar
•    375 timmar fotbollsträning
•    Minst 150 timmar i gym utöver annan träning
•    Cirka 40 matcher
•    Plus förberedelser inför träningar och matcher samt resor och övernattningar runt hela Sverige

Utöver detta så jobbar eller studerar spelarna halvtid och deltar i betydligt mer sponsoraktiviteter än herrlag på samma höga nivå, förklara Håkan Linneruth, klubbchef och marknadsansvarig för Piteå Dam.

Tre år fram
Samarbetet mellan Norra och Piteå IF Dam kommer pågå under tre år. Förutom synliga loggor på matchtröjor och resekläder kommer Norras varumärke och budskap kring skogens bidrag till vårt samhälle kommer synas på digitala skärmar under hemmamatcherna. Loggan kommer även finnas analogt på sargen runt planen. I början av juni finns representanter från Norra med på ett frukostseminarium hos elitlaget och den 4 augusti kommer skogsägarföreningen stå som matchvärd när Piteå IF Dam möter Eskilstuna på hemmaplan.

När vi står som matchvärd hoppas vi på att många medlemmar från Norra sluter upp tillsammans med övriga supportar och hejar fram det norrländska guldlaget, avslutar Ulrica Winberg-Jonsson.